Wednesday, December 4, 2013

NSA colectează locații ale telefoanelor mobile din toată lumea

The Washington Post a făcut de curând o declarație șocantă: NSA culege zilnic informații despre locația a 5 miliarde de telefoane mobile din toată lumea, ceea ce, potrivit agențiilor care luptă pentru libertatea digitală ar putea însemna că, practic, agenția construiește o bază de date despre sute de mii de americani. 

De fapt, susține guvernul SUA, este vorba despre un program care are ca scop înregistrarea și procesarea datelor legate de locația cetățenilor străini aflați pe teritoriul american, care însă, ocazional, colectează și informații despre cetățenii americani.
Evident, informațiile vin tot de la Edward Snowden, care se dovedește - a câta oară? - un serios ghimpe în coasta guvernului SUA.
Precaută, agenția a admis până în acest moment doar faptul că programele sale colectează metadata apelurilor telefonice, nu contentul lor, asta din sutele de acuzații care planează asupra ei de când Snowden a decis să facă publice documentele și informațiile sustrase. Printre acuzații se numără și cea de accesare în timp real a serverelor de date și trafic de la Google, Yahoo, Microsoft sau Facebook, colectarea de metadata și chiar a întregului content al apelurilor cetățenilor străini, inclusiv a unor șefi de stat, precum Dilma Rousseff, președinta Braziliei.

„Este de-a dreptul șocant faptul că un program de urmărire și localizare de o asemenea anvergură poate fi implementat fără o dezbatere publică, în special având în vedere că și multor americani li se înregistrează mișcările și locațiile de către guvern”, a declarat Catherine Crump, avocat pentru proiectul Speech, Privacy & Technology al Uniunii pentru Libertăți Civile. Doamna Crump este de părere că informațiile cu privire la localizarea unei persoane poate dezvălui foarte multe lucruri despre orientările sale politice, despre relațiile personale și profesionale. Din acest motiv ea amintește despre obligațiile internaționale pe care guvernul SUA le are pentru a respecta intimitatea străinilor.
The New York Times dezvăluia în Octombrie faptul că NSA desfășoară un proiect secret de testare a datelor de localizare a telefoanelor mobile din SUA, însă oficialii agenției nu au recunoscut acest lucru.
Supravegherea pe care NSA o desfășoară a atras un val imens de critici atât din partea cetățenilor americani cât și din partea altor națiuni. Cele mai celebre reacții au fost cele ale Dilmei Rousseff și ale Angelei Merkel, cancelarul Germaniei.

No comments:

Post a Comment