Wednesday, December 18, 2013

Echipamentele mobile sunt vizate de advanced persistent threats

Smartphone-urile, tablete și alte echipamente mobile au devenit ținta software-ului malware și sunt, în ultima vreme, atacate prin metoda cunoscută sub numele advanced persistent threats, concepută pentru a fura date cu caracter sensibil, potrivit unui studiu la care au participat peste 650 de profesioniști în securitate digitală.

Image Credit: Wikipedia
Aproximativ două treimi dintre cei care au răspuns ai declarat că terminalele mobile au devenit ținta preferată a creatorilor de software malware, iar 40% dintre ei au declarat că aceste terminale reprezintă un punct de intrare pentru un atac de tip API care vizează anumiți indivizi, pentru a câștiga accesul la informații despre corporații. Studiul Institutului Ponemon, intitulat 2014 State of Endpoint Risk, spune că aproximativ 63% dintre angajații organizațiilor utilizează acum echipamente mobile, iar managerii IT anticipează că echipamentele mobile ce vor trebui administrate activ va crește de la o medie de 5000, la 7000 în următorii 3 ani. „Tocmai când mulți lucrători din securitatea IT sperau să controleze riscul terminalelor pe care le au în administrare, creșterea explozivă a platformelor mobile și resursele publice de stocare în mediu cloud au transformat aceste speranțe într-un coșmar al securității digitale”, afirmă studiul. Respondenții consideră că echipamentele mobile precum smartphone-urile prezintă cel mai mare risc potențial în mediul IT, mai mare decât laptopurile și desktopurile.

Jumătate dintre specialiștii IT în securitate au observat atacuri de tip API împotriva terminalelor mobile atunci când au cercetat trafic de rețea anormal. Aproximativ un sfert dintre ei au declarat că tehnologia de securitate pentru terminale pe care au utilizat-o i-a anunțat cu privire la posibile atacuri, iar 21% au fost notificați direct de către forțele de ordine. Atacurile API încep cel mai adesea prin emailuri de tip phishing care sunt trimise către angajați, prin deturnarea click-urilor de pe site-uri, prin coduri de semnătură frauduloase sau prin certificate digitale.
În ce privește aplicațiile cu cel mai mare risc se numără cele de la Adobe, Google Docs și aplicațiile și sistemele de operare de la Microsoft. Aplicațiile și serviciile de la părți terțe, care sunt dezvoltate sau lansate în mediul cloud prezintă și ele un risc mare, 54% dintre respondenți declarând că organizațiile lor au adoptat politici de securitate centralizată cu privire la serviciile cloud, 40% dintre ei de mai bine de un an.
Din cauza necesității de concentrare pe terminale, bugetele de securitate IT ar trebuit crescute, potrivit studiului, cu toate că doar 44% dintre cei ce au participat la studiu sunt încrezători că acest lucru se va și întâmpla în 2014.

În următorul an, potrivit studiului, experții IT se așteaptă ca managementul companiilor lor să investească în aplicații de control și prevenție a pierderii de date, de management al echipamentelor mobile, precum și în servicii sau echipamente pentru analiza cantităților mari de date (big data analytics). Cea mai importantă dintre caracteristicile pe care aplicațiilor pentru management al echipamentelor mobile este detectarea și prevenirea atacurilor cu software malware.

No comments:

Post a Comment